ГД ПБЗН: Използвайте само лицензирана украса за празниците

контакти

Повлияни от празничния дух и доброто настроение, често забравяме безопасността, каза пред Радио София гл. инспектор Александър Дамянов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той добави, че коледната украса може да бъде предпоставка за възникване на пожар.

„Съветваме хората да използват само стандартна украса – лицензирана, закупена от съответния магазин. Много опасна празнична украса са коледните свещи. Знаете, по Коледа хората много посещават храмовете. Самата свещ като открит източник е доста опасна, затова трябва да се поставят на стабилна поставка, далеч от запалими предмети, като завеси и дрехи“, добави гл. инспектор Александър Дамянов.

Той посъветва жените, когато посещават храмовете, да пазят косите си от горящите свещи.

Гл. инспектор Александър Дамянов призова хората, които живеят в къща, да проверят състоянието на комина, тъй като през отоплителния сезон, това е честа причина за възникване на пожар.

„Подготовката на дома ни трябва да започне преди отоплителния сезон – да проверим отоплителната инсталация и комините. Ако има пукнатини в комина, трябва да бъдат измазани, защото напуканият комин е предпоставка за възникване на пожар“, обясни гл. инспектор Александър Дамянов.

Той даде съвет, когато отсъстваме от дома си, да проверим всички силови електроуреди, като ютия, котлони и фурна, но не е необходимо да изключваме от захранването телевизора или пералнята.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук