Галъп: 43% определят Европредседателството като добро, 33% не били достатъчно запознати

Българите оценяват отминаващото европредседателство по-скоро положително, макар че не е малък и делът на онези, които признават, че не се чувстват достатъчно запознати. Политическите различия не са попречили на по-скоро позитивните нагласи.

43% казват, че председателството е било по-скоро добро, 12% – че по-скоро не е било добро, а 33% казват, че не са достатъчно запознати. Останалите не могат да отговорят. Изводите са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – ежемесечно национално представително изследване.

Сред най-положителните оценки са тези на привържениците на управляващата партия. Но дори и сред привържениците на БСП не преобладават отрицателните оценки – там по-скоро надделяват онези, които не се чувстват достатъчно запознати, за да формират мнение.

За сравнително добрата оценка на председателството допълнителна роля играе и традиционно високото доверие на българите в самия Европейски съюз, както и присъщото за такива моменти по-скоро пожелателно обществено мислене.

Изследването е проведено между 6 и 13 юни сред 760 респонденти в цялата страна, свързано с приключване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в края на юни тази година. Повече за изследването – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук