„ГАЛЪП“ СЛОЖИ БСП ПРЕД ГЕРБ В СВОЙ СОНДАЖ

[quote]ПРИ ИЗБОРИ ДНЕС – 5+1 ФОРМАЦИИ В ПАРЛАМЕНТА[/quote]

От днешна гледна точка, БСП е пред ГЕРБ, сочи независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в периода 27 – 29 януари 2017 г., сред 816 човека в цялата страна.

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации, които регистрират над 4% подкрепа. БСП биха предпочели 28,7%, ГЕРБ – 27,6, сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват. Дистанцията е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава, се казва в сондажа.

Към момента, подкрепата за Обедините патриоти е 11,9%, сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват. Резултатът на ДПС е 8,2%, а партията на Веселин Марешки ВОЛЯ би получила 7,7 на сто. Със сериозни изгледи да е в Народното събрание е „Реформаторски блок“ – 4,3%, което много зависи от предизборната кампания на блока.

Сред останалите формации личат „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва, в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Традиционно, близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ. Подкрепата за такива формации обаче се регистрира по-трудно в демоскопски проучвания и затова може да се отчете най-вече условно.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“ и др.

Продължава положителната тенденция в доверието към Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните. Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие (41,7%), а в пакет зад него са Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Борисов (24,6%). Забележимо е и присъствието на Марешки (18,4% доверие).

Сондажът е възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл. Данните не са прогноза за изборен резултат, а само отражение на декларативните нагласи, се уточнява в него. Повече – тук.

Снимка: politikata.netПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук