„Галъп“, по повод 30 години от 1989-та: Вярата в демокрацията изглежда в опасност

„По света харесват демокрацията. У нас също я харесваме, но по-малко. Вярата в демокрацията изглежда в опасност“. Такива изводи правят от „Галъп интернешънъл“, от две вълни на изследване, проведени от световната асоциация в повече от 60 държави и сред повече от 60 хиляди души. Вълните са в средата на двете десетилетия на двайсет и първия век – през 2005 и 2015 г.

За първи път тук сравняваме даннитe от двете мащабни изследователски вълни. Поводът е 30-тата годишнина от 1989 г. Специално по този повод  „Галъп интернешънъл“ започва да публикува нагласите на българите по важните въпроси на съвремието ни, коментират оттам.

76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но по-малко – 52%. Така, в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен, спрямо света.

В рамките на десетилетие, степента на приемане на демокрацията по света, като че ли, леко спада – мнозинството, което приема, че това е най-добрата форма на управление, е разколебано от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните спадат за десетилетие до 52%, се казва в изследването, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук