ГАЛЪП: БЪЛГАРИТЕ СЛАГАТ РАВЕНСТВО МЕЖДУ ПОЛИТИКА И КОРУПЦИЯ

контакти

[quote]ИЗТЪКВАТ СЕ ЗАВИСИМОСТИ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ОТ БИЗНЕСА И ПОЛИТИЦИТЕ[/quote]

Българите, на практика, слагат знак за равенство между политиката и корупцията. Това се казва в експресно проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, за оценка на съдебната система и престъпността, проведено по телефона от 14 до 19 юли.

Именно корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли. Обществото мисли по тези теми с голяма доза инерция и отговори „по навик“.

Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани, инструментални и дори репресивни. Обратно, институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са почти автоматично критикувани.auto-banner

Данните свидетелстват за това, че голяма част от оценките за институциите у нас се споделят автоматично, без ясен допир до работата на тези институции. В обществото е създадена трайна щампа върху съдебната система, която върви ръка за ръка с институциите на политическата власт и често получава негативи от тях.

Степента на откровеност в отговорите е различна, а и досегът с политици е много по-рядък. Разминаването обаче между реалния досег до корупция и усещането за корупция показва, че обществото ни живее с почти неизкоренимото убеждение, че политиката е по дефиниция най-корумпираната обществена територия. Именно политическата намеса, заедно с корупцията, се разглежда и като един от основните проблем за съдебната система.

Близо 90% от попитаните са съгласни с твърденията, че проблемите в съдебната система всъщност се създават от политиците и че те нямат интерес да променят сегашното положение Не толкова законодателството е мислено като проблем, колкото именно политиците.

Проличават и редица други проблеми на съдебната система – липса на бързина, непрозрачност, макар че обществото си дава сметка и за потенциалната претовареност на системата. Масово се изтъкват потенциалните зависимости на системата от бизнеса и политиците, се казва в сондажа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук