В ХЪРВАТСКА – ОТ ВТОРАТА КИТАЙСКА СТЕНА ДО ОСТРОВА НА МАРКО ПОЛО

Пътепис на Христо ТОДЕВ

Пельешац е вторият по големина полуостров на територията на Хърватска. Продълговатата му форма разделя водите на Адриатика в района на 2 морета, наричани Велико Море (от страна на остров Корчула) и Мало Море (от страна на Балканския полуостров). Най-южната му точка е красивият град Стон

Мали Стон (на 50 км от Дубровник) е най-малкият град в Хърватска. Единствената му улица, води до Старото пристанище и фермите за миди и стриди, които всяка година привличат любители на този вид деликатеси от цял свят.

Големият град Стон се намира на 1 км. до Мали Стон. След обиколката на част от крепостните стени (от 1358 г.), ще останете впечатлени от размерите им. Неслучайно е заеманото от тях второ място по дължина след Китайската стена. През Средновековието крепостта на Стон е служила като основен граничен форт на Дубровнишката република, откъдето са наблюдавали и контролирали търговията по Адриатическо, Средиземно и Черно море. В града до ден днешен функционират солници, създадени преди 2000 г. и произвеждащи и до днес сол по стара традиция. Дългата над 5км крепостна стена е най-подценяваната забележителност в Европа.

Оребич е крайбрежен град на моряци и капитани, закътан сред девствена природа и спокойствие. Крайбрежната улица е осеяна с множество приятни барчета и красиви къщи на фамилиите на стари морски далматински вълци.

На юг от полуостров Пельешац се намира един бисер на адриатическите курорти – остров Корчула. Известен още като Малкия Дубровник, главният едноименен град на острова доста прилича на континенталния си еквивалент, най-вече заради покривите, изградени от теракотени керемиди. Със своите красивите улички, църкви и дворци Корчула в едно от най-запазените средновековни градчета. Друга обща черта с Дубровник се открива в укрепените градски стени, които опасват селищата. Местните хора в Корчула се занимават основно с каменоделство, овчарство, има и доста моряци.

През крепостната врата, откъм сушата, е входът за стария укрепен град Коркула. Над входната арка може да се види крилатият лъв на Свети Марко, символ на Венеция.

В стария град Коркула впечатлява красивият главен площад, на който е построена уникалната ренесансово-готическа катедрала „Свети Марко”. Този храм в действителност е доста атрактивен, защото на входната си част има уникални гравюри. От двете страни италиански майстор в началото на 15 век е изваял фигурите на Адам и Ева, а между тях стои ликът на самия Марко. Интериорът на църквата е с подчертан ренесансов стил, като вътре се пазят редки ценности и картини на Тинторето. Важно е да се отбележи, че остров Корчула е и родното място на прочутия исторически мореплавател Марко Поло.

Към оригиналния и други постове на Христо Тодев във Фейсбук – от тукПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук