В Харманли излизат на протестен митинг против центъра за мигранти

контакти

Протестен митинг – шествие, против центъра за мигранти, организират в Харманли. Събирането ще е от 18.00 часа в петък, 22 март, пред хотел „Хеброс“, след което ще тръгне шествие към Регистрационно-приемателния център (РПЦ). Очаква се то да бъде мащабно.

Жители на Харманли обясняват, че искат да бъде премахнат бежанският център от града заради периодични нападения, неприлично поведение, предимно към млади жени, събирането на големи групи мигранти в отделни градски части. Затова настояването е подобни центрове да бъдат извън градовете, като се търсят подходящи сгради с отпаднала необходимост.

На протеста са поканени представители на местната власт и институции, евродепутати. Въпросът с бъдещето на центъра се разглежда и от временна комисия в харманлийският общински съвет. Настоява се пред държавата броят на мигрантите да бъде намален или поне да не расте, както и да се въведат допълнителни мерки, за да е ясно по всяко време кой кога влиза и излиза.

В РПЦ – Харманли са настанени 619 мигранти, запълнен на 37%. Информацията е към 12 март, когато стана ясно, че приемателният център е с нов временен директор. Това е Йордан Панев, заел поста на мястото на Румен Тинчев, напуснал ден по-рано по собствено желание. Преди това Панев е бил началник на отдел в РПЦ. За известно време преди това той отговаряше и за бежанците от Украйна, към Кризисния областен център в Хасково.

Междувременно, на 6 февруари структурно звено на дирекция „Жандармерия“ започна работа в Харманли. Основен приоритет на групата е работа в малките населени места, контакт с хората и кметовете, особено в труднодостъпните райони, където по-трудно се осигурява полицейски ресурс. Съставът на звеното ще е от около 10 служители, оборудвани с 5 автомобила. Основната цел е борбата с конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и сигурност на територията. Очакванията са жандармеристите да бъдат включвани и в провеждането на специализираните полицейски операции.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук