В производството на кои стоки България е лидер?

контакти

България е абсолютен световен лидер в производството на патешки черен дроб, спирачни маркучи и билки. Малката ни страна държи челни позиции в износа на още няколко продукта, които представи Ева Костова в рубриката на NOVA „Числата на седмицата”.

Това, че сме лидер в световния износ на тези стоки обаче, съвсем не означава, че и печелим най-много от тях. Така че, ако погледнем от гледна точка на това кои стоки ни носят най-голяма печалба, класацията би изглеждала различно. Това са нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайния слънчоглед. С тези български стоки заемаме четвърто и трето място в световния износ. Именно маслата и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока, с износ от над 1 милиард долара. Олиото ни пътува главно към Индия, Испания, Република Южна Африка и други. Що се отнася до слънчогледа, по данни на Евростат, близо една четвърт от произведения в целия Европейския съюз идва от България, което ни превръща в най-големия производител в общността.

По данни на Министерството на околната среда и водите, от всички страни-членки, само в България се събират билки от дивата природа в големи количества, което е и причина да сме единствените в общността със специализиран Закон за лечебните растения. Всяка година в пунктовете ни се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, като 90% от тях се изнасят. Броят на тези с доказани положителни свойства е 750, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, в козметиката и народната медицина. 24 билки са забранени да се събират със стопанска цел, а за други 11, сред които еньовчето например, всяка година се определят допустими количества. В продължение на известно време, забранен за беритба например, беше така обичания мурсалски чай, поради застрашени естествени находища.

От години сме и сред лидерите в производството на лавандулово масло, като допреди няколко години, над 50% от лавандулата, която се продава по света, беше българска. И ако билките присъстват по нашите земи, откакто свят светува, нещата далеч не стоят така при ските. Въпреки това, България комфортно се е разположила в топ три на най-големите европейски износители, като вече дори дели второто място с Франция. По данни на Евростат, страните производителки в общността изнасят годишно по 3 милиона и половина чифта ски и сноуборд към други страни членки. Извън Европейския съюз, изнасят още близо 2 милиона и половина. Над една трета от целия този износ идва от Австрия, а от Франция и България – по 11%. Близо половината от европейските ски предназначени за пазара извън Европа отиват в Съединените щати.

С какви още необичайни стоки се свърза страната ни – гледайте във видеото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук