В НЮ ЙОРК, АКО ИЗКАРВАШ ПО-МАЛКО ОТ $ 120 ХИЛ. ГОДИШНО, СМЯТАТ ТЕ ЗА БЕДНЯК

Maria Dimova
На плажа в един от почивните дни

[quote]НАШЕ МОМИЧЕ ЗА ЖИВОТА В АМЕРИКА И ОСТРОВА НА БОГАТИТЕ НАНТЪКЕТ[/quote]

В САЩ, ако работиш, можеш да постигнеш много само с труда си. Моят шеф е започнал като мияч на чинии преди години, а съпругата му е настанявала клиенти. Сега имат собствен ресторант, две къщи на остров Нантъкет… Имуществото им възлиза на около 13 млн. долара. Така че придобивки като кола, къща, оборудване – идват с работата. Това казва димитровградчанката Мария Димова, която живее и работи в Съединените щати. По-точно – мениджър е на рибен магазин на остров Нантъкет. През 2003 г. заминава на студентска бригада на острова. През следващите две години пак отива на бригади – отново на Нантъкет, изкарва и стаж 18 месеца там. Завършва също курсове за сомелиер, необходими и при провеждането на частни партита.

Америка като цяло няма нищо общо с Европа. Преди да отида в отвъд океана, бях в Париж. Очаквах нещо много специално, обаче не ме впечатли толкова. Като видях Ню Йорк и Бостън с тези големи сгради, чувството беше много различно. Разказват, че през 80-те години в Ню Йорк е било много опасно – проституция, наркотици, убийства. Приятел ми беше споделил, че два пъти го нападали и му вземали портфейла. Сега не е така. Прибирала съм се в малките часове с метрото – без никакъв проблем. В Манхатън живеят хора, работещи от понеделник до петък, занимаващите се с голям бизнес. Повечето от тях през уикенда заминават по къщите си в провинцията, във Флорида, Калифорния, на нашия остров, който е на 6 часа път с кола и 35 мин. със самолет. Имаше една публикация преди 5-6 години, в която се казваше, че ако изкарваш по-малко от 120 хил. долара годишно и живееш в Ню Йорк – значи си бедняк, казва Мария.

Остров Нантъкет от въздуха
Остров Нантъкет от въздуха

За Нантъкет казва, че е магнит за богатите. Много от тях имат къщи на острова – шефове на компанията „Джонсън и Джонсън“, сенатор Джон Кери, Джим Кери, Стивън Тайлър, Лив Талър, Томи Хилфигер и др. Въпреки знаменитостите, няма много папараци, които да ги дебнат. Споделя само за един известен на нея скандал, свързан със сенатор Кери. Заснели го на яхта в пиянско парти, което предизвикало голям медиен шум. Според нея, това място няма нищо общо с останалата част на Америка. В Нантъкет много държат на автентичния вид. Обичайна гледка е да видиш сърни, елени, патици с малки патенца по улиците. Хората  консумират само истинска храна, твърди Мария. Вериги за бързо хранене като „Макдоналдс“, „Бъргър Кинг“, „Дънкин Донътс“, „Старбъкс“ нямат никакъв шанс. Човек пак може да си купи пица, например, но направена от частен готвач. С други вериги положението е подобно. Освободило се място, което верига аптеки искала да вземе, но допитването до хората категорично отхвърлило възможността.

Американците са много толерантни едни към други и към чужденците. Напълно нормално е, ако някой те е заинтригувал, да го заговориш на улицата. По никакъв начин не те гледат с други очи ако си чистач, сервитьор или какъвто и да е работник. Така е на острова, където идват много знаменитости, както и в останалата част на Америка.

[pullquote_left] Американците са много толерантни едни към други и към чужденците. Никога не съм се чувствала дискриминирана заради работа или заради това, че съм българка.[/pullquote_left]

Никога не съм се чувствала дискриминирана заради работа или заради това, че съм българка. Някои казват, че усмивката им била фалшива. Аз обаче я предпочитам пред намръщените физиономии в България, категорична димитровградчанката. През очите и американците спазват интересен етикет, когато си ходят на гости. Щом домакините сметнат, че вечерята е свършила, директно заявяват на гостите, че трябва да си отиват. Друго странно поведение е пращането на писма, когато искаш да кажеш нещо важно на някого. Включително, това се случва, когато хората живеят заедно. Съседите от друга страна, не са много близки. По-скоро отношенията се създават на работните места и при практикуването на хобита.

Разказва интересна история, свързана с курсовете за сомелиер и атентатите в Световния търговски център през 2001 г. Имало ресторант „Прозорец към света“, който се намирал на върха на една от кулите близнаци. Има снимка на падащ човек по време на атентатите. Предполага се, че става дума за един от сервитьорите в ресторанта. Шефът на заведението и директор по виното не е бил тогава на работа. Именно той разписва дипломата за сомелиер на Мария Димова. Капацитет е в областта, дори бил поканен на „Винария“ в Пловдив. Той споделил на Мария, че в България се прави много по отношение на виното, но правителството трябва да положи повече усилия за развитие на отрасъла. Дипломата Мария използва на острова при партита. Богатите хора на Нантъкет пият специални вина, което изисква знания за съчетаването им с храните. В края на май там се провежда фестивал на виното на производители от цял свят. Собственици предоставят терени за тестове. Инициативата минава под наслов: „Страхотни вина в страхотни къщи“.

В САЩ също има криза, още от 2008 г. Тя започнала да се проявява със затваряне на магазини и намаление на движението по улиците. Много хора останали без работа, загубили си къщите, защото имало проблем с отпускане на заеми за недвижими имоти. Американците започнали по-рядко да излизат по ресторанти и заведения. Това донякъде се оказало благоприятно за магазина на острова, тъй като живеещите там започнали да купуват храна, за приготвяне у дома. Заради кризата янките работят повече. Не търсят оправдание в нея, за да си стоят у дома. Там обаче няма такова нещо – да ходиш на работа и да не получаваш заплата, смее се Мария.

[pullquote_right] Заради кризата янките работят повече. Не търсят оправдание да си стоят у дома. Там обаче няма такова нещо – да ходиш на работа и да не получаваш заплата[/pullquote_right]

Както и в България, в Щатите също се интересуват от политика. Не им е все едно кой ги управлява. Обикновените хора предпочитат демократите като Барак Обама, а бизнесът и богатите залагат на републиканците. За Мария и Щатите не са пощадени от корупция, но за нея не се говори толкова. В обществото няма скандали в това отношение. Като цяло политиците имат добро реноме, не се говори за корумпирани представители на властта. Най-вече интересът е – ако дойде такъв и такъв президент, какво ще направи за страната.

Нямам намерение да гласувам на парламентарните избори в България. Тук нещата са едни и същи. Който и да дойде на власт, не виждам как ще се променят. Май само се влошават. Говори се много за връщането на емигранти, но ситуацията изобщо не го предполага. Мисля, че ще остана в САЩ, в България вече много трудно бих се адаптирала. Все пак никога не знаеш как ще те завърти животът. Не съжалявам за нищо. Много ми харесва работата, въпреки че не се занимавам с това, което съм завършила, допълва димитровградчанката.

На питие с приятел
На питие с приятел

Казва още, че има много други българи. Те работят най-вече като таксиметрови шофьори и сервитьори. Една компания за озеленители пък наема само нашенци от Лесотехническия университет в София. Работодателят идвал всяка зима в столицата, за да си избира персонал.

Мария Димова е на 31 години. Завършва СОУ „Васил Левски“ в Димитровград. После и Югозападния университет „Неофит Рилски“ специалности „Право“ и „Публична администрация“. Отвъд океана за пръв път стъпва преди 10 години. Започва като продавачка, сега е мениджър. Работи здраво, защото е убедена, че в труда е разковничето на успеха. През сезона денят и започва около 5:30 и завършва, понякога в полунощ. Сезонът на Нантъкет започва в средата на май и продължава до октомври.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук