В нови центрове търсят решения за трайната безработица. Първият – в Димитровград

контакти

Шест пилотни центъра, за активиране на неактивни на пазара на труда лица, се създават на няколко места в страната по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Първият от тях бе открит днес в Димитровград от заместник-министъра на труда и социалната политика Емил Мингов, кмета Иво Димов и директора на местната дирекция „Бюро по труда“ Антония Тюйлиева. Той се намира в сградата на Центъра за обществена подкрепа (бивше училище Климент Охридски) и услугите му могат да ползват всички трайно безработни.

По проекта, който е с дълъг хоризонт, са назначени двама човека, за да може да се предостави възможност на хората да получават допълнителна информация за възможностите, които пазарът на труда предлага. Община Димитровград е давана за пример в развитието на социалните дейности и е удоволствие да стартираме начинанието с Министерството на труда и социалната политика и Бюрото по труда, заяви кметът на Димитровград Иво Димов.

Започваме с дейност, с далечна перспектива, по отношение на групата лица, които не работят и не учат – около 190 хиляди в страната. Ще се опитаме по нов начин да привлечем такива хора, основният проблем при които е, че са загубили трудовите си навици, коментира Емил Мингов. Следващата стъпка е среща с работодатели, за да да кажат от какви хора се нуждаят, които да се обучат и да се въведат в професията, добави заместник-министърът.

Директорът на Бюрото по труда акцентира, че през март месец се е провела кампания по проекта на Агенцията по заетостта „Започвам работа“, което на практика означава, че вече е даден старт на програмата.

Кметът Иво Димов подчерта междувременно, че общините и държавата трябва да работят в синхрон, като това взаимодействие, по думите му, в последните година-две е било нарушено.

Градоначалникът допълни, че Община Димитровград кандидатства и ще реализира още два проекта, по които има одобрение. Единият е по „Красива България“ – за обучение на 10 човека  по професия „болногледачи“. Вторият е съвместно, като партньори с КНСБ – по проект „Шанс за зелена и екологична заетост“, за обучение по професия „работник в горското стопанство“, наетите по който ще получават и по 15 лева на ден стипендия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук