В неделя става горещо. Протест срещу протест пред ТЕЦ-а в Димитровград

контакти

В идната октомврийска неделя се очертава не само времето да е необичайно горещо. Горещо, най-вероятно на 22 октомври, ще е и пред димитровградската ТЕЦ „Марица 3“, където, изглежда, ще има протест срещу протест. Единият ще е на служители на Централата и техните семейства, които се обединяват „Заедно За бъдещето на дружеството“. Другият – на граждани, които ще изпратят послания за чист въздух.

Работниците и служителите в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград се обявиха в защита на техните работни места, поради нагнетяващото се напрежение в града и ще излязат мирно пред дружеството в неделя в 11 часа, за да го изразят публично, информираха от Централата.

По същото време, през социалната мрежа, е обявено протестно шествие „Търпението свърши“. Сборният пункт е от 11.00 часа пред сградата на Община Димитровград, крайната точка ТЕЦ „Марица 3“.

Гражданите на Димитровград ще връчим ултимативно писмо на ТЕЦ „Марица 3“, с което искаме да изразим своята позиция, че търпението ни свърши, а най-малките ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот, пишат организаторите на шествието.

Не желаем повече група активисти да настройва обществеността в Димитровград умишлено срещу нас и то с неподплатени и неотговарящи на реалността твърдения. По цял ден четем какви нелепици се публикуват в социалните мрежи по адрес на дружеството. Крайно време е това да спре и да ни се позволи да работим нормално. В последната година инвестирахме много и считаме, че резултатът е видим“, казва Юлиян Семерджиев от Борда на директорите.

Очаква се много от служителите да се включат в акцията заедно със своите семейства, които също ще бъдат пряко засегнати, ако работата на дружеството бъде ограничена. Дружеството е сред най-големите работодатели в района. От дружеството смятат, че у жителите на Димитровград се насажда неоснователно страх и омраза във връзка с работата на предприятието, благодарение на ежедневното разпространяване на невярна информация.

Оттам продължават да недоумяват, че в една правова държава, част от Европейския съюз, е възможно световна екологична организация да представя публично като „геройство“ незаконното нахлуване и поругаване на частна собственост. Изпратили са сигнал до прокуратурата и изразяват възмущението си не само от тези, които незаконно се качиха на охладителната кула, но и на онези, които, по думите им, получават пари, за да разпространяват неверни твърдения по адрес на дружеството публично. Изразяват желанието си да защитят работните места на близо 300 димитровградчани, решени да случат енергийния преход в дружеството!

Крайно време е терорът върху ТЕЦ „Марица 3“ да престане! Единственото, което искаме, е да работим спокойно и да ни се позволи да завършим започнатите инвестиции, с цел екологизиране на производството на енергия в Димитровград!“, заявява Юлиян Семерджиев.

На 22-ри октомври ще се съберем, за да заявим публично решителността си, че подобни действия не бива да продължват да бъдат толерирани!, добавя Семерджиев. Той заявява още, че дейността на ТЕЦ „Марица 3“ е изцяло в унисон с действащото законодателство и ежедневно се извършват проверки от компетентните органи, които не констатират проблеми, каквито се коментират най-вече в социалните мрежи, което по думите му, доказва, че умишлено се публикуват лъжи.

След осъществен контрол от РИОСВ – Хасково, стойностите на серен диоксид в Димитровград са в норма, след установено повишаване на стойностите на серен диоксид на 19 октомври, съобщават междувременно от Екоинспекцията, както може да видите подробности тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук