В НЕДЕЛЯ КАМБАНИТЕ БИЯТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ

контакти

В неделя камбаните в димитровградската църква „Свети Димитър“ ще бият за всички български светии. Това ще стане точно в 7 часа, обяви Архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги. Литургия ще има, но тя няма да бъде в храма, а в параклис „Света Неделя“ край Брод, след 8 часа. На 7 юли отбелязваме деня на светицата, допълни отчето. По-късно през същия ден той ще открие параклис в Спахиево, носещ същото име.

Има призив рано сутринта на 7 юли да се бият камбаните във всички храмове на страната за всички български светии, преди Светата Литургия. Неделя на всички български светии е най-новия и уникален подвижен празник в православния ни календар. Отбелязва се на втората неделя след Петдесетница. На този ден църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи и канонизирани за светци. Освен тези, отбелязани в календара, става дума и за всички останали неизвестни светители, преподобни и мъченици, отдали живота си за вярата. Първият известен по българските земи е Свети Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IX век. Преди да напусне земния живот, той изрекъл думите: „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя…“, става ясно от страницата на сайта pravoslavieto.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук