В народния календар, Петровден се свързва с горещото лятно слънце

В народния календар, Петровден се свързва с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на стопанската година. Празникът, явно си е точно на мястото, имайки предвид сериозната жега навън, когато изпитваме най-горещите дни от годината, с температури до 40 градуса.

Петровден е посветен на християнските първовърховни апостоли Свети Петър и Свети Павел. Празникът се отбелязва на 29 юни, а в някои краища – и на 30-ти /Павловден/. За обстоятелствата около живота на апостолите разказва Новият завет на Библията. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

С Петровден свършват петровските пости и по традиция се приготвят пиле и обредни хлябове. Именици са Павел, Павла, Павлина, Павлин, Павлета, Панайот, Пейо, Петя, Петър, Петра, Петрана, Полина, Поли.

На снимката: круши-петровкиПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук