В македоно-български батальон записват доброволци за Украйна

Наши бойци вече са там, твърдят във Фейсбук инициаторите

Македоно-българския чуждестранен легион „Тодор Александров“ започна организиране и записване на доброволци готови да се борят за световния мир и свобода срещу руската агресия над братския народ на Украйна! Свържете се с нас за повече информация как може да се включите!

Това е записано в челната публикация на страницата на батальона във Фейсбук. Съобщението, което публикуваме в оригинал е публикувано на двата езика – български и северномакедонски.

Страницата е създадена преди седмица и все още има малко харесвания, на лайковете се увеличават. Расте броят и на коментарите, особено под публикация от 24 март, където за снимка с група въоръжени, маскирани бойци се казва: „Добра вечер ние сме в Украйна! Поздрави от нас и нашите грузински и украински братя!“

Постът явно идва в следствие на по-ранно съобщение, че  Македоно-българският легион „Тодор Александров“ от няколко дни е в контакт с украинските власти, за да подготви и официализира бойна група като част от 🇲🇰 Териториалната отбрана на Украйна. На срещите били договорени начините за преместване във воюващата страна, обучение и въоръжаване на Легиона след преминаване на границата.

Преди да стане част от Териториалната отбрана, посолството на Украйна трябва да одобри всеки участник, така че в следващите дни ще продължим да интервюираме доброволци и да събираме и подготвяме техните документи, уточняват организаторите.

Междувременно, депутатите от парламентарната група „БСП за България“ Благовест Кирилов и Иван Петков очакват от министъра на отбраната Драгомир Заков на парламентарния контрол в петък информация за  батальон „Тодор Александров“ и дейността му за набиране на доброволци за Украйна. Според приложените снимки, посочват депутатите, се провежда бойна подготовка на обществени места у нас с оръжия и дронове. Въпросът им към министъра е има ли информация за учредяване на такава паравоенна единица на територията на България и съществува ли законова регламентация за подобни действия?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук