В Димитровград и Харманли – най-много гнезда за щъркели, поставени за година

102 платформи са обезопасени в областите Хасково и Кърджали

контакти

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на Електроразпределение Юг през миналата година на територията на РИОСВ – Хасково, съобщават оттам. Най-много платформи за щъркелови гнезда са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28 бр., следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко. Най-малко метални платформи са били монтирани на електрически стълбове в общините Крумовград – 6 бр. и  Момчилград – 1 бр.

Почти цялата популация на белия щъркел у нас гнезди в населените места. Увеличава се делът на птиците, с гнезда по електрическите стълбове, вместо на дървета или върху сгради, сочат данните от преброяването на белия щъркел в страната, проведено преди 10 години. Това създава риск от токови удари със смущения в електрозахранването, както и от запалване на гнездата или нараняване и смърт на птиците. За опазване на вида активно работи ЕРП ЮГ чрез монтиране на предпазни платформи за гнездата на щъркелите. Сред най-сериозните заплахи за вида, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си и  необезопасените електрически стълбове.

В страната ни са установени над 5800 двойки гнездящи бели щъркели, според данните от последното преброяване на вида. Това е ръст с около 20% в сравнение с предходното преброяване от 2004 г. Установено е, че щъркелите обичат влажни зони, ливади и пасища. Парадоксът е, че през нашата територията мигрират стотици хиляди птици от този вид, но много малко от тях остават да гнездят тук. Предполага се, че и тазгодишното преброяване на белия щъркел ще покаже сходни данни за страната, според Българско дружество за защита на птиците, което организира и провежда събитието у нас.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук