В Димитровград заработи единственият в региона център за временно настаняване

Официално открит днес бе Центърът за временно настаняване в Димитровград, реализиран по проект на Общината, след като бе преустроено бившето общежитие на химически техникум „Професор д-р Асен Златаров“. Той е първият и единствен подобен към момента на територията на област Хасково, чийто ремонт струва 626 769,20 лева, от които 532 753,82 лева европейско финансиране и 94 015,38 лева национално съфинансиране.

В събитието участие взеха кметът на Димитровград Иво Димов, заместник-областният управител на Хасково Виолета Желева, заместник-председателят на Общински съвет – Димитровград Юлиян Семерджиев, ръководителят на проекта Красимира Бонева и управителят на центъра Борислав Борисов. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев.

Успешната реализация на проекта е плод на дългогодишни усилия. Това е поредна социална услуга на територията на общината. Има необходимост от такъв център, за да настаняваме изпаднали в нужда хора, коментира кметът Иво Димов.

Адмирации към екипа отправи Виолета Желева. Община Димитровград неведнъж е била първенец по качество на социални услуги, допълни тя и изрази увереността си, че така ще бъде и с открития днес Център за временно настаняване.

Най-общо, управителят поясни, че настаняването може да е кризисно или първо да се направи оценка на потребностите за всеки един човек. При кризисното, през дирекция „Социално подпомагане“ за броени часове могат да бъдат задвижени нещата, за да бъде настанен конкретният човек. При другия вариант трябва да се направи оценка на потребностите му и да се изготви документация, което изисква повече време. Капацитетът на центъра е 20 потребители. Персоналът ще е от 5 човека.

Това е напълно нова за общината услуга, която ще предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Освен бездомните лица Центърът ще предоставя комплекс от социални услуги и за хора, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, жертви на трафик, насилие и други форми на експлоатация, различни форми на зависимости, жертви на измами (имотни, финансови), уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение и др., с които да се работи превантивно.

Върху обекта бяха изпълнени мерки за топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция. Центърът разполага с пет складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж има обособени две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет. По проекта е изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук