В Деня на радиото: Как Димитровград закри кабелната и се размина с ефирната медия

контакти

Имаше едно време общинско кабелно радио, т. нар. радиоточка в Димитровград. Неговата история започнала непосредствено след полагането на основите на Първия социалистически, през 40-те години на миналия век и приключва през 2008 г., когато Общинският съвет взема решение да бъде кабелното радио закрито. Сред мотивите: системата е амортизирана и е потенциална невъзможността да се ползва кабелната мрежа. Едновременно със закриването на „точковото“ радио, заявено е намерение да бъде създадено ефирно. Световният ден на радиото, отбелязван на 13 февруари, е повод да припомним как Димитровград закри кабелното, но се размина с ефирното радио.

Решението за закриването на общинското кабелно радио, по предложение на кмета, тогава, Стефан Димитров, е взето от ОбС на 25 септември 2008 г. То не минава без недоволство, за запазване на радиовъзела. На същото заседание, по предложение на общинския съветник Димитър Петров към решението е добавено условие за старт и на процедура за създаване на ефирно общинско радио.

Две години по-късно, на 12 октомври 2010 г. пак на заседание на ОбС към кмета е поставен въпрос: Какво е направено в изпълнение на тази част от решението и какви са перспективите, към момента, за създаване на ефирна медия?

Не е ясно какъв точно е бил отговорът, но не е и от съществено значение. По това време Общината чака и зелена светлина от Съвета за електронни медии (СЕМ), но до развитие така и не се стига.

От дистанцията на времето, изглеждат като мираж амбициите община Димитровград да притежава ефирно радио в дигиталната ера. Решението обаче,  макар неосъществено, продължава да е факт.

Снимка от ретроапартамента в ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук