В аванс за месеца на жената, женска изложба в димитровградския музей

контакти

В аванс за месеца на жената, в Исторически музей – Димитровград бе открита изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас.

Преди женския месец правим женска изложба, каза по този повод директорът на музея Антоанета Станчева. Първи сме, добави тя, цитирайки какво се казва в едно сутрешно телевизионно предаване.

Подробности разказа Росица Топалова, уредник в отдел „Етнография“ на бургаския музей, на който е изложбата.

Идеята за тази изложба се роди през 2010 г. Тя е свързана с моето убеждение, че бургазлийката и тогава, и сега, е необикновена и различна, модерна, свободомислеща. Периодът на 30-те и 40-те години на миналия век е важен за Бургас, защото тогава става истински модерен, космополитен, европейски град, сподели Топалова.

Тя обясни, че в експозицията са представени известни бургазлийки, както и животът на обикновените жени в миналото. Разказва се, например, за талантливите Дора Попова – актриса и танцьорка, за художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”.

Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари, връщащи в 30-те и 40-те години на миналия век, когато Бургас е отворен, космополитен, град с европейски дух, могат да бъдат видени в изложбата. В димитровградския музей тя ще остане до 14 май.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук