Подвига на Вяра, Надежда, Любов и София възпява църквата

контакти

На 17 септември църквата почита паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, които не скривали своята вяра и я изповядвали открито, прекланя се и възпява техния подвиг.

Според преданието, благочестивата християнка София живяла в Рим през втората половина на 1 век. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнските добродетели. Император Адриан, като разбрал за вярата им, се опитал да ги убеди да принесат жертва на езически богове, но те останали непреклонни. Последвали изтезания, които майката била принудена да гледа, но също проявила необикновена сила. Момичетата не издържат и умират, а императорът разрешил на Света София да вземе телата им и да ги погребе. Последвала ги три дни по-късно, като също била погребана при тях. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На 17 септември столицата на България отбелязва своя празник, посветен на София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Честит празник на всички именици!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук