Вълни от респираторни инфекции преди грипа

РЗИ Хасково

Сблъскваме се и ще продължаваме да се сблъскваме поне още два месеца с няколко вълни на различни респираторни инфекции. Те се карат на крак и не водят до усложнения. Грипът настъпва рязко, със силно главоболие, отпадналост. Тогава се налага престой от няколко дни вкъщи, заяви пред bgonair.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него, за грипна вълна ще се заговори в края на ноември, когато ще се появят отделни случаи. Пикът ще е в края на януари и началото на февруари. Кунчев обаче посочи, че не бива да се правят прибързани прогнози, защото макар и малко вероятни, грипът понякога поднася изненади.

Два грипни щама ще върлуват на територията на страната през есенно-зимния сезон – „Мичиган“и „Хонконг“. Те ще изместят миналогодишния „Калифорния“, познат още като свински грип.

Инспекторът подчерта, че сега е подходящ момент за тези, които желаят да се ваксинират, тъй като щамовете още не са започнали да се разпространяват масово.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук