Възнесение Господне чества църквата, народът – Спасовден

контакти

Православната църква чества днес славното Възнесение Господне, наричано от народа още Спасовден.

Това е моментът, в който Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Възкресение, винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки. С цветето е свързан и познатият сред народа израз Те ти, булка, Спасовден!, с който завършва еротична народна приказка. Обичайно се използва в случай на нещо настъпило изненадващо, внезапно, когато човек не знае за какво става въпрос.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Именици са Спас, Спаска, Спасена, Спасимир и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук