Възможност за 1000 студенти да опишат в конкурс нуждите от азотно торене

Жест от „Евро Ферт” за Гергьовден, празник на Аграрния факултет, към Тракийския университет

Нуждите от азотно торене могат да опишат студентите на Аграрния факултет, към Тракийски университет – Стара Загора, в рамките на едномесечен конкурс. Инициативата е съвместна и поредна между Аграрния факултет и „Евро Ферт” АД – сред водещите компании в търговията с минерални торове. От самото си създаване, фирмата е стабилен партньор на земеделските производители, с ясна политика да подкрепя и подпомага образованието в сътрудничество с университетите.

Конкурсът е за студентите от всички специалности. В него могат да се включат около 1000 обучаващи се за бакалаври и магистрати във факултета. Инициативата е жест за празника на Аграрния факултет – 6 май, Гергьовден, стартирана ден по-рано.

Сътрудничеството ни с „Евро Ферт” датира от близо 15 години. Щастлива съм, че сега слагаме началото на съвместното обсъждане на учебните програми на университета с бизнеса, коментира проф. доктор на селскостопанските науки Гюрга Михайлова, заместник-ректор по учебната дейност на Тракийския университет.

Практическите умения ще бъдат много полезни за нашите възпитаници. Стремежът ни, като преподаватели, е да осигурим реални условия за практика в реални условия, в модерни и водещи фирми, заяви заместник-деканът по учебната дейност доц. д-р Нели Грозева. 

Според проф. д-р Веселин Радев, зам.-декан по административната и стопанската дейност, процесът на обучение е пряко свързан с практиката. Проф. Светлана Георгиева допълни думите му и представи научноизследователската дейност, с която се занимава университетът.

Отличаваме с възможността да предоставяме качествени съвети в областта на земеделието. Изповядваме идеята, че то трябва да се прави по съвременни начини, затова сътрудничим и с двата университета – Тракийски университет и Аграрен университет, категоричен бе Петър Томов, изпълнителен директор на „Евро Ферт”.

Петър Томов представи конкурса, който ще бъде в две направления – „Изготвяне на план за балансирано торене” и „Нуждата на растенията от азотно торене – ползи и приложение”. Желаещите да се включат могат да изберат едно от тях и да направят своите разработки по съответната тема. Срокът е до 5 юни, когато комисия от представители на Аграрния факултет и „Евро Ферт” ще разгледа работите и ще обяви резултатите, обясни изпълнителният директор.

В земеделието е бъдещето! Инициативата, която организираме, има ясно определени теми, които да ви помогнат реално. Ние ще ви осигурим платен стаж, който може да продължи и повече от предвиденото. Важно е обаче студентите да бъдат мотивирани да се занимават с това, което учат в университета. С вашите преподаватели сме коментирали, че стажове трябва да се организират, но е важно да бъдат целенасочени спрямо нуждите на студентите. Затова ние даваме възможност да практикувате това, което учите, заяви Стефан Димитров, председател на Съвета на директорите на „Евро Ферт” АД и административен директор на торовия производител „Неохим” АД. Той честити празника на факултета и призова студентите да се включат в конкурса.

Обявените теми на конкурса са изключително актуални както за студентите, така и за преподавателите, акцентира доц. д-р Галя Панайотова, преподавател по агрохимия в катедра „Растениевъдство“.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук