ВЪЗМОЖНОСТ: ФИРМИ СЛЕДЯТ КАКВО ИМ СЕ ВОДИ В НАП

Фискални апарати
контакти

Фирмите с електронен подпис вече могат да проверяват онлайн колко фискални устройства има регистрирани на техния БУЛСТАТ. Чрез новата е-услуга е възможна и справки за това, какви отчети подават касовите им апарати. До момента със системата на НАП дистанционна връзка имат 370 000 фискални устройства в цялата страна. Клиентите могат да намерят новата услуга на www.nap.bg в секцията „Електронни услуги“, поясняват от приходната агенция.

Междувременно стана ясно, че над 50% от всички фирми в областта, които вече са подали в офиса на НАП – Хасково декларации за облагане с корпоративни данъци, са го направили чрез интернет. От началото на кампанията до днес в хасковския офис на приходната агенция са приети 782 декларации от дружества, като 402 са пуснати по електронен път.

Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност и подават така наречена „нулева” декларация.

1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка, но не повече от 1 000 лева. Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане е с пощенски запис или чрез интернет.

В ЕДНО

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че от 1-ви януари тази година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета отпадат всички кодове за вид плащане. Не е необходимо и да се попълва изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната ще става според датата на възникването им.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Парадоксът в началото на тази година е че всички задължения към държавата(без ДЗПО) отиват в една сметка.Така фирмите,контролните органи,а и самите служители на НАП, са в затруднение да следят плащанията и отчитанията в срок.
    Така се въведе принципа:“Дръж го на тъмно да му е „ясно“.
    Въпрос: Интересно защо?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук