ВЪЗМОЖНОСТ ЗА САМООТЧЕТ, ПРИ НОВИ ЦЕНИ НА ТОКА, ДАВА EVN

EVN
контакти

Възможност за самоотчет на електромерите към 1 октомври, при нови цени на електренергията, дава EVN. Това е свързано с очакваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да увеличи тока от посочената дата. От EVN уточняват, че всеки клиент на Дружеството има възможност, както при всяка промяна на цени досега, да отчете своя електромер и да представи данните в удобен за него офис.

Самоотчитането няма задължителен характер. То се извършва по желание и е допълнителна възможност за абонатите. Желаещите да се възползват следва да попълнят показанията на електромерите си към 1 октомври в декларация, което се прави на място. В нея трябва да фигурират измервателна точка номер /ИТН/ и клиентски номер. При предоставяне на данните от самоотчета Дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 30 септември 2014 г., включително, по старите цени, а от 1 октомври 2014 г. – по новите тарифи, в случай че бъдат определени от ДКЕВР. Предоставянето на декларациите в офисите на EVN е безплатно и ще се извършва в периода от 1 октомври (сряда) до 3 октомври 2014 г. (петък), включително.

За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си към 1 октомври 2014 г., в случай на определяне от ДКЕВР на нови цени от тази дата, важи следният принцип, който се прилага успешно от години при смяна на цени:

  • Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през септември 2014 г. до 30 септември 2014 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.
  • Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 октомври 2014 г. до датата на отчитане през октомври 2014 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 септември 2014 г. включително и потребление по нови цени от 1 октомври 2014 г. Тези фактури предстои да се заплащат след 1 ноември 2014 г.

delchev2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук