ВЪЗКРЪСНАЛИЯТ ЛАЗАР СЕ ПРЕСЕЛВА В КИПЪР

Според Светото писание Исус Христос възкресява Лазар четири дни след смъртта му. Историята е известна. По-интересно е какво се случва, след връщането му към живота. Преданието разказва, че Лазар, заради преследване, бил принуден да се пресели в Кипър, през 33 г. от Новата ера, когато бил на 30 години. До острова той отишъл с кораб и прекарал още 30 години от живота си, преди да напусне земния свят окончателно.

В Кипър Лазар разпространявал християнството. Няколко години след пристигането му апостолите Павел и Варнава го ръкополагат за първи епископ на Китион, древното име на Ларнака. Един от най-забележителните паметници там е църквата „Свети Лазар“, където се намира гробницата на Светеца.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден, падащ се през 2015 г. на 4 април. В народния календар той символизира възраждането на природата. На този ден се изпълнява обичая Лазаруване. Млади моми лазарки берат цветя за венците, които ще оплетат на следващия ден – Цветница. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук