Възкресение Христово отеква във вечността. Честит Великден!

Възкресение Христово честват православните християни. Велик ден, който носи радост на света и отеква във вечността, защото е триумф на безсмъртието.

Възкръсването на Христос става на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честване на Възкресението се прави през всеки от дните на Страстната седмица. Кулминацията е в последните часове на Велика събота, когато в храмовете се отслужват тържествени богослужения. Точно в полунощ бият камбаните, последвани от думите на свещеника – Христос воскресе! Вярващите отговарят – Воистину воскресе!

В сутрешните часове близките си раздават боядисани яйца, козунак, курабии, честият си Великден и си пожелават здраве, щастие и радост.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук