Въздигат Слави Трифонов за министър-председател. Е ли възможно?

Фейсбук страница, набираща популярност, въздига Слави Трифонов за министър-председател. Е ли възможно това? Ще се опита ли шоуменът да влезе в политиката пряко е въпрос, който към момента няма точен отговор.

Около 30 хиляди човека харесват и следват страницата „Слави Трифонов – министър-председател“. Не изглеждат толкова много, предвид двете години от създаването й, но не са и малко. От друга страна обаче, до този момент името й не е променяно. Интересно, че е създадена месец след декларираната оставка на кабинета „Борисов 2“ и президентските избори, съчетани с референдума на водещия, след които последва служебно правителство…

Дали се намираме в идентична ситуация сега? Ще удържи ли кабинетът „Борисов 3“ на протестите? Изобщо, какво желаят протестиращите? Недоволството им преминава през много линии – високи цени на горивата, ниски заплати, от искане оставката на вицепремиера Валери Симеонов до падане на целия кабинет. Любопитен феномен, наблюдаван и при предходни години, е, че оттук-оттам, на протестите се слушат именно песни на Слави Трифонов.

Но да се върнем на фейсбук страницата. На нея периодично се пускат актуални информации и видеа, което показва активност. Някак си обаче, липсва дебатът за Трифонов и политиката. На други места в социалната мрежа се забелязват различни публикации и коментари, които обобщено, казват, че не е редно начело на държавата да застава човек, който наред всичко друго, се възприема като чалгар.

Шоуменът е пестелив на обяснения дали ще се хвърли в политическата игра. Подкрепя протеста на майките с увреждания, а периодично сценаристите му правят язвителни изказвания. Но нищо повече от това, засега.

Самите протестиращи заявяват, че искат нови лица и партии, различни от познатите, заговарят за свикване на Велико народно събрание, промяна на Конституцията, Президентска република… Според анализатори, към ден днешен няма фигура, която да се възприема, един вид, като поредния Месия. А народът иска да види точно това, ненаучил уроците на прехода, а и на системата преди това.

Може ли Слави Трифонов да заеме тази ниша, обявявайки, примерно, че мисията му на този свят е да ни оправи? За евентуална негова партия биха гласували 30% от хората, според проучване на агенция „Медиана“, проведено от 9 до 14 май тази година. Не е ясно какъв процент би взел, според социолозите, ако изборите бяха днес, но е ясно, че мнозина от тях правят грешни прогнози.

Действително, макар мнозина да искат някаква авантюра с министър-председател Слави Трифонов, трудно си представят това като действителност. Най-малкото, защото трябва да стигне до печелене на изборите. Изключвайки това, хипотезите са две. Първата – Трифонов прави, каквото прави, говори каквото говори, след това се отдръпва от пряко участие в политиката и си води шоуто. Втора хипотеза – изнамира си някой, т. нар. острие – слага го начело на движението, обещавайки, че с негова подкрепа, ще се явят на избори, с две цели – Парламент и Министерски съвет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук