ВЪВЕЖДАТ ЗАЩИТЕНИ ПРОФЕСИИ В ПЛАН-ПРИЕМА ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Нов момент в план-приема за учебната 2015/2016 г. очерта началникът на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в Хасково Иван Панайотов. Той е свързан с въвеждането на „защитени” професии, които не се възприемат като много престижни от  младите хора, но са необходими за регионалната икономика. Въвеждането на такива професии се налага и заради резкия спад в броя на учениците в тях за последните години.

Панайотов уточни, че все още няма акт на Министерски съвет за критериите за  определянето на „защитени” професии, но запозна присъстващите с насоките, дадени от Министерство на образованието и науката /МОН/. Според тях, признаването на „защитена” професия става, след покриване на минимум два от предварително зададените критерии. Той представи пред присъстващите предложенията на РИО Хасково за „защитени” професии за учебната 2015/2016 г., с прием след завършен 8-и клас, а именно – специалностите „Газова техника“ в Професионалната гимназия по транспорт и „Машини и съоръжения за заваряване“ в Професионалната гимназия по механо и електротехника.

Държавният план-прием за учебната 2015/2016 г. бе обсъден днес на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието бе водено от Милена Рангелова, зам.-областен управител и председател на Комисията по заетост. Тя информира за проведените до момента дискусии по въпроса. Началникът на РИО, от своя страна, запозна присъстващите с  предложението на инспектората за държавния план-прием за учебната 2015/2016 г. в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални и средни общообразователни и специални училища в област Хасково. План-приемът за учебната 2015/2016 г. подлежи на разглеждане и окончателно одобрение от /МОН/.

Много е важна връзката между излизащите от училище специалисти и търсенето на работна ръка от бизнеса, подчерта председателят на Хасковската търговско-промишлена палата /ХТТП/ Янчо Янев. Според него, е добре да се поощряват училища, от които излизат добре подготвени, със знания и опит в практиката, ученици.

rk4_ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук