Въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС подкрепи Европарламентът

контакти

Въвеждането на Истанбулската конвенция в Европейския съюз (ЕС) подкрепи днес Европейският парламент (ЕП) с голямо мнозинство, с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС, информира БТА.

В гласувания от ЕП текст се отчита, че днешното решение е по искане на Съвета на ЕС и съответства на решение на Съда на ЕС, на становището на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенството между половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция. България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията. Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна – в разгара на бушуващата война – ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията.

Припомняме, че преди около пет години българският Конституционен съд взе решение, според което Истанбулската конвенция не съответства на Основния закон на България, като смята например, че преводът на понятието „gender“ като „социален пол“ присъства в Конвенцията като самостоятелна категория, различна от пола като биологична същност. Преди това Светият Синод също призова да не бъде приета Истанбулската конвенция, защото съдържа ново разбиране за човека…

Снимки: DW, news.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук