Второ протестно шествие за чист въздух в Димитровград

На второ протестно шествие за чист въздух в Димитровград излязоха граждани, изразявайки недоволство от завишените в определени периоди емисии от серен диоксид и прах.

Сборният пункт на предходното бе на централния площад, след което маршрутът бе към парк „Пеньо Пенев“. Сега се събраха пред спортна зала „Младост“ и потеглиха към ТЕЦ „Марица 3“… Централата същевременно, временно спря работа, до отстраняване на технологични проблеми. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково. От Екоинспекцията заявиха преди дни, че ще настояват ТЕЦ-ът да спре, ако не отстрани дефекти, свързани с нарушена обшивка на производствено тяло. От предпириятието, пък, подчертаха, че ще направят всичко възможно за това и взеха решение то да спре работа, докато проблемите бъдат отстранени.

Подкрепа за протеста изрази кметът на Димитровград Иво Димов, който подчерта, че хората имат пълното право да искат чист въздух. В шествието се включиха и общински съветници…

Компетентните органи трябва да си свършат работата и да установят откъде и как са станали тези вече 29 превипения на серен диоксид в последните няколко месеца. Настоявахме за това няколкократно. Общините са също в целия процес, но те нямат никакви правомощия за налагане на принудителни административни мерки. Нито можем да влезем на проверка, нито да затворим или да предприемем каквото и да е, освен да сезираме компетентните органи. Това заяви кметът Иво Димов и подчертa, че са монтирани две допълнителни станции, закупени от ТЕЦ-а, за да се направи сравнение с Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски“.

Много неща се изписаха за това кой е замърсителят. Имаме основания да смятаме, че те са свързани с работата на ТЕЦ „Марица 3“, виждайки бълващите комини, както и че в района няма други евентуални замърсители, сподели Веселин Караджов.

Според него, не е реално да се смята, че проблемът с превишените стойности идва от печките на твърдо гориво, тъй kato извън часовете на обгазяване, стойностите са такива, както и вечер, когато печките се палят. Караджов смята още, че до голяма степен отпада и възможността за пренос на въздушни маси, защото това трудно може да стане в точно определен часови пояс.

Росен Давчев, пък, обясни, че трябва да се прегледа работата на сероочистващата инсталация в Централата. По думите му, възможно е да няма достатъчни количества варова суспензия, която била една от компонентите, свързана със сероочистването. Няма как от пробойна в обшивката да се получават такива високи стойности на серен диоксид, смята той.

Тези замърсявания прекалиха и е крайно време да бъдат прекратени. Виждаме, че със смяната на ръководството на РИОСВ, има някакъв напредък. Надявам се да не е само отбиване на номера, заяви Запрян Запрянов.

Протестното шествие наложи отклоняване от полицията на движението в определени участъци. То не бе за дълго, но предизвика задръствания, предвид, че в неделя в Димитровград има голям пазар.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук