Втори тур за президент. Победа за ГЕРБ-СДС на парламентарния вот – прогноза на „Маркет линкс“

Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител, са част от изводите в проучване на „Маркет линкс“. То е финансирано и реализирано съвместно с bTV и агенцията, проведено е сред 1112 лица над 18 години в страната в периода 2-7 ноември.

Румен Радев събира подкрепа от 46.7%. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25.6%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ е трети с 10.3% подкрепа, а Лозан Панов получава 7.7% от гласовете. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има подкрепата на 2.6% от гласуващите, а певицата Луна Йорданова е шеста по резултат с около 1.3%.

Резултатът за ГЕРБ-СДС може да се измени с плюс минус процент и половина. При „Продължаваме промяната“ има отражение казусът с гражданството на Кирил Петков, но се очаква и да има промяна на резултата с два-три процента нагоре или надолу при вота в неделя. Относно левицата – няма значителна промяна на резултата от юли, а ДПС имат ръст.

Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя. Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот, се казва в проучването, повече за което може да видите тук.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук