ВТОРИ ЕКИП ОТ ДИМИТРОВГРАД – В ИТАЛИЯ ЗА АТРИУМ

контакти

Втори екип от Димитровград ще отиде в италианския град Форли, за да вземе участие по подписването на споразумение за присъединяване към Асоциацията на градовете партньори по проект АТРИУМ. За Ботуша ще пътува председателят на общинския съвет Стефан Димитров, който е и председател на Сдружение „Димитровград – най-живия паметник на архитектурата“. Това съобщи Милена Тодева, бивш ръководител на проекта и бивш шеф на културата в общината. Тя също ще пътува зад граница, в качеството си на член на Управителния съвет на Сдружението. Вторaта група заминава в петък, ще престои там до неделя, като ден преди това е подписването.

Първата група, водена от кмета Иво Димов, вече замина за Италия. Заедно с него отиде сегашният ръководител на АТРИУМ Живка Шишкова и останалата част от екипа. Те ще бъдат във Форли от 12 до 15 юни.

На учредителното събрание домакин ще бъде кметът на италианската община проф. Роберто Балзани. Ще присъстват представители на Съвета на Европа и на 18–те партньора по проекта, сред които и Димитровград.  След подписването на споразумението, ще се състои и първата среща на Асоциацията, на която ще бъде избран председател и управителен съвет.

Срещата е шеста заключителна. Ще бъдат представени транснационална брошура за културния марщрут, Дигитален каталог на проекта, , както и финалната версия на Ръководство. Ще се проведат различни естетически и творчески концепции в идеята АТРИУМ. Програмата включва научни конференции, изложби, концерти и други събития, обединени от идеята за европейски културен маршрут на архитектурата на тоталитарните режими на XX век. Този пилотен експеримент ще бъде последван от още два такива в България и Унгария, като организатор на единия ще е именно Димитровград. 

Нощна снимка на Форли.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук