ВТОРИ АТЕНТАТ СРЕЩУ ЦАРСКИЯ ОРЕЛ КРАЛЧО. СМЪРТОНОСЕН

Царският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелване, бе намерен убит преди дни от екип на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в района на Елхово, съобщават от Дружеството. Снимката на рентген в Центъра на „Зелени Балкани“ показва наличие на сачми в тялото на птицата.

Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г., когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, където ветеринарните доктори направиха и невъзможното, за да го спасят. Орелът беше със счупено крило и крак и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита. Преди това обаче на царския орел бе поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.

Орелът Кралчо не сформира двойка след инцидента, а остана да се скита сам. В края на февруари тази година предавателят на Кралчо започна да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс се наказва с глоба от 5 до 20 хил. лв. и лишаване от свобода до 5 години.

Царският орел е една от най редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук