Втора световна война: Изстрелват първата Катюша

На днешния ден, преди 76 години е изстреляна първата катюша. На 14 юли 1941 г. по време на Втората световна война Червената армия използва за първи път легендарните ракетни установки.

Става дума за съветската реактивна система за залпов огън /РСЗО/ БМ-13, наречена от редовите войници с името Катюша. Това име остава и след войната като нарицателно за реактивните системи за залпов огън. Най-известна остава системата БМ-13.

На 14 юли 1941 г. в 15:15 часа, в хода на боевете при Смоленск, експерименталната батарея нанася удар по железопътния възел Орша. За няколко секунди са изстреляни 112 реактивни снаряда, които превръщат железопътния възел в огнено море. Немската артилерия и авиация нанасят бързо ответен удар по позициите на батареята, над които още се стеле дима от залпа на реактивните снаряди, но благодарение на мобилността си, пусковите установки вече са далеч. На следващия ден батареята обстрелва немска преправа през река Оршица, след което веднага се прехвърля към района на гр. Рудня, където обстановката е усложнена след немския пробив и завземането на Ярцево. Там БМ-13 изстрелват 3 залпа (336 снаряда) по походните колони на противника, след които немците два дни извозват убити и ранени. Изпълняващият длъжността командващ на Западния фронт генерал-лейтенант А. И. Ерьоменко е възхитен от качествата на новото оръжие и препоръчва бързото му пускане в масово производство.

Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Макар и не особено точни, изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално преорават обстрелваната площ. Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Има и случаи, когато немски войници, напълно дезориентирани и зашеметени от действието на мощните 132-мм снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение.

Подразделенията, въоръжени с РСЗО, се използват повсеместно и масово на всички фронтове по време на Втората световна война… Само за щурма на Берлин в края на войната са съсредоточени 1260 мобилни РСЗО с Катюши.

Устройството на БМ-13 е относително просто. Състои се от шаси на камион ЗИС-6 (впоследствие и други машини), на което е монтиран пакетът от 8 направляващи релси, като всяка направляваща е пригодена за изстрелването на два снаряда. Теглото на установката е 7200 кг без снаряди и 7880 кг заредена. Максималната ѝ скорост е 50 км/ч. Конструкцията на пусковата установка позволява придвижване в заредено състояние със скорост до 40 км/ч и бързо преминаване от походно в бойно положение – фактори, осигуряващи внезапността на огневите удари. Артилерийската част изстрелва 16 132-мм реактивни снаряда М-13 с тегло 42.5 кг в залп, чиято продължителност е 7-10 секунди. Ъгълът на насочване по вертикала е от 7° до 45°, а по хоризонтала – 20°. Далечината на стрелбата достига до 8470 м. Във всяка бойна машина има сандък с взривно вещество и бикфордов фитил, който се използва в случай на опасност от пленяване на машината. Тогава екипажът е длъжен да я взриви, пише по темата wars.bg.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук