Втората грипна вълна настъпва по-сериозно от първата

РЗИ Хасково

Областния кризисен щаб взема мерки за ограничаване на коронавируса. Засега, в Хасково има 19 човека под карантина

контакти

Втората грипна вълна е факт. Засегнати са редица области на страната, както писахме. Преди по-малко от седмица здравните власти предупредиха, че се очаква увеличено епидемично разпространение на грипни вируси Б.

Има завишаване на респираторните заболявания и в Димитровград, съобщи личният лекар д-р Елена Иванова.

Около 30 човека на ден преминават през кабинета ми с подобни оплаквания. Даже, бих казала, ако съдя по моята практика, че сега са повече от първата вълна. Напълно е възможно да бъде обявена отново грипна епидемия. Дали ще има такава, ще решат от Регионалната здравна инспекция, подчертава д-р Иванова.

Според нея, сега повече боледуват възрастните. Преди бяха повече деца. Оплакванията са от хрема, висока температура, най-вече – кашлица.

Посетители в кабинета коментират и темата с коронавируса. Това, до голяма степен, е заради преекспонираната тема. По-добре обаче да има повишена бдителност, отколкото да се възприема по безхаберен начин, смята личният лекар.

Същевременно, днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб за вземане на мерки за ограничаване и борба с коронавируса, председателстван от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. На заседанието присъства главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и представители на институции.

Областният управител предложи да се поиска помощ от Националния кризисен щаб за борба с коронавирус и от Министерството на здравеопазването за здравни специалисти от други области, с които да се обезпечат 24 часовите дежурства по граничните пунктове. Също така да бъдат поискани и средства за обезпечаване на дейностите по контрола и за превенция на коронавируса и разкриването на допълнителни легла при необходимост. Предложенията бяха приети.

Областният щаб гласува и позиция за провеждането на масови прояви и прие да спусне препоръка за ограничаване на масови събития в закрити помещения.

Д-р Кунчев обясни, че на предстоящото заседание на Националния щаб за COVID-19 ще бъде предложено в списъка с опасните зони да се включат и Иран и Южна Корея, което означава, че повече хора ще бъдат насочвани за поставяне под карантина.

Засега, в Хасково има 19 човека под карантина, обяви д-р Иванова от РЗИ – Хасково. 2-ма от тях са пристигнали от Китай, 17 от Италия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук