Все още има хора, транспортиращи прасета от „задния двор“, алармират в Хасково

Най-тревожното е, че след цялата разяснителна кампания, все още има хора, които си позволяват, в тази сложна епизоотична обстановка, да транспортират прасета от „заден двор“, да изнасят за продажба животни без документи и без ясен здравен статус. Това е недопустимо, категоричен бе директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Илиев.

Мнението си той сподели на заседание днес на Областната епизоотична комисия, свикана по повод разпространението на заболяването африканска чума по свинете в България. На него областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за по-отговорно отношение на всички институции и граждани, за да не допуснем влизането на заболяването на територията на Хасковска област, съобщават от Областна администрация.

Директорът на ОДБХ предупреди, че засега при проверките са налагани само актове. Но вече ще се пристъпи към най-крайната мярка. Ще пристъпим към незабавно евтаназиране животното, предупреди той. Другата голяма опасност за разпространението на чумата са фуражите. Сега се правят фуражи от места, където е имало диви свине и без да се обработват се продават на личните стопани. Това е огромна опасност. Апелирам към стопаните и земеделците да не купуват и продават свине в този период. Защото не ветеринарите сме виновни, че стигаме до тези крайни мерки“, обобщи д-р Илиев.

От ОДБХ докладваха, че след свикване на всички общински епизоотични комисии, по заповед на областния управител на Хасково, в региона се извършва преброяване на неидентифицираните прасета в т.нар. „заден двор“. Следващата седмица резултатите ще бъдат обобщени.

На територията на Хасковска област няма регистрирани случаи на болни животни, отчетоха ветеринарните власти. Изпълняват се стриктно превантивните мерки. Областно пътно управление – Хасково интензивно почиства всички републикански пътища и отбивки за почивка, както и 20 км зона на граничните пунктове, отчетоха оттам.

Горските стопанства започват отстрел на дивите свине, отчете директорът на Държавното горско стопанства инж. Любомир Илиев. 

Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се обърна към пътуващите туристи, особено в Румъния, да бъдат много внимателни. При възможност да не внасят храни от северната съседка. Тя призова тур-операторските фирми да предупреждават туристите, че с внасянето на храни от там, хората могат да станат неволни разпространители на чумата.

Оценката за работата на хасковските институции е, че всички служби работят в координация и изключително отговорно за неразпространение на заразата. Но това не трябва да ни успокоява, а да продължим да работим все така оперативно. Това обобщи областният управител Станислав Дечев и насрочи за следващата седмица ново заседание на Областната епизоотична комисия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук