Вселенската патриаршия спира църковните служби, в Гърция – при закрити врата

С комюнике Вселенската патриаршия обяви решението за спиране на всички църковни обреди и събития на територията си, до края на месеца, както и намерението си да се върне към тях, ако обстоятелствата позволят.
Вече, защото случаите на COVID-19 драстично се множат в целия свят, с много жертви, и защото поради тази причина налагането – и с право – на строги и ограничителни мерки продължава в почти всяка страна, гореспоменатата забрана неизбежно остава валидна за Свещения център на Фанар и епархиите на Вселенския трон по целия свят до второ нареждане, в зависимост от хода на пандемията.
Константинополската църква се моли и желае скоро да се намери подходящото ефективно лекарство за борба с болестта, за да преодолее тази голяма криза и да се справи с последиците й върху обществото и икономиката, информира  Главният Секретариат на Светия и Свещен Синод.

В съседна Гърция великденските служби ще се проведат при закрити врата с минимален брой духовници и хористи, обявява Светият синод на Гръцката православна църква обяви, по информация на вестник „Катимерини“.

След четиричасова конференция на 1 април Синодът призова в изявление вярващите да останат по домовете си и да спазват ограниченията, наложени от държавата, за да се спре разпространението на коронавируса. Според Светия синод, обаче службите трябва да се излъчват на живо по телевизията, радиото и интернет.

У нас, за най-големия Християнски празник, храмовете ще бъдат отворени. Службите за Великден и Цветница ще се изнесат на открито, а опела, кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора при спазване на мерките за безопасност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук