Осигуряват бърза и безплатна имунизация срещу covid, при одобряване на ваксина

Продължават с гъвкавите методи на обучение – където няма зараза, учениците ще са в клас

контакти

Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й, подчерта той.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.

Същевременно, ще продължи прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията. Това означава, че локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. Там, където няма зараза, децата ще учат присъствено. Според министъра на образованието Красимир Вълчев, обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. Възможността е да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда.

Той посочи, че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Вълчев смята, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

80 милиона допълнително се осигуряват за медиците на първа линия, допълни по темата вицепремиерът Томислав Дончев. С посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева, която ще финансира мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук