Връщаме часовника назад в неделя и печелим час сън

контакти

Дойде време пак да размърдаме стрелките на часовника. В неделя – 29 октомври, в 4:00 сутринта времето се сменя. Часовникът трябва да бъде върнат час назад и, вместо 4:00, да показва 3:00. С други думи, връщаме се към астрономическото или т. нар. зимно часово време. С което този ден печелим час сън повече. Е, ще го загубим на 24 март идната година, когато страната отново трябва да премине към лятното време, но до тогава много вода ще изтече 😊

Защо два пъти годишно се сменя времето е ясно – да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове за извършване на различни дейности.  Също – да се намалят разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Остава въпросът: Нямаше ли да спре местенето на стрелките, какъвто анонс направи през 2018 г. Европейският парламент? Депутатите, тогава, се обединиха зад резолюция, призоваваща Еврокомисията да направи оценка и да промени режима, ако е необходимо. На 12 септември 2018 г. тя предложи Директива за преустановяване на сезонните промени на часовото време, през 2019 г., тъй като 80% от населението на ЕС го искало. На 26 март 2019-а бе публикувана позиция на Европарламента това да стане не същата година, а през 2021-а. Процедурата обаче и до момента не е финализирана, а дискусиите по темата – преустановени. Не е правено и проучване, поне в България, искат ли хората смяна на часа.

 

Официално проучване – зимно /астрономическо/ или лятно часово време предпочитат българите, също не е правено.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук