ВРЕМЕНЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЗДОМНИ ИСКА ДА ИЗГРАДИ ОБЩИНАТА

Център за временно настаняване на бездомни иска да изгради в скоро време Община Димитровград. Идеята е заложена в стратегията за развитие на социалните услуги през периода 2010 – 2015 г. Надеждите са през този период придобивката да бъде факт. Но първо трябва да излезе подходяща оперативна програма. Появи ли се вариант, сме готови веднага да кандидатстваме, съобщи Галина Добрева-Пенева, главен експерт в отдел „Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми“.

Вече, администрацията в Димитровград има изготвен архитектурен проект, на стойност 650 хил. лв. Мястото също е уточнено – бивше общежитие, предоставено през юли 2013 г. от Министерството на образованието, намиращо се на гърба на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград. Става дума за масивна двуетажна сграда в двора на гимназията. Капацитетът на центъра по проект е за 20 човека.

Шест към този момент са известните бездомни в Димитровград. Те могат да бъдат настанявани по за три месеца в годината в Центрове за временно настаняване, както и Общината може да им осигури временно подслон. Проблемът, обаче – не е само в мястото. Често хората без дом не ни съдействат и не желаят да бъдат настанени някъде или да получат друг тип помощ. Преди време двама такива човека отказаха да бъдат настанени в къща в Сталево. Преди няколко седмици, пък – за намиращата се на бул. „Трети март“ жена осигурихме кола и социален работник, за да я закараме на преглед и лечение в „Болярово“. Тя също отказа, допълни главният експерт.

Ако подобен център бъде изграден в Димитровград, по всяка вероятност той ще стане делегирана от държавата дейност. Така, отчасти – ще се реши проблемът с бездомните в Димитровград и региона. За тях ще се осигури временно подслоняване в най-студените месеци на годината.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук