ВРАТИЧКА: ГЛОБЯВАТ ТЕ У НАС, ЖАЛИШ В СТРАСБУРГ

Страсбург
контакти

[quote]ПРИ ДАДЕНИ УСЛОВИЯ, ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЩЕ Е ФАКТ, ПРОЗИРА ГРАЖДАНИН [/quote]

Възможност да атакува глоба, наложена от български съд чрез европейския в Страсбург има всеки, при определени условия, твърди Паско Запрянов, сам очакващ решение на подобно дело. Според него, ако отсъждането е финансите да отидат не в републиканския бюджет, а в бюджета на съдебната система и НАП преведе парите там, шансът за успех е огромен. Санкционираният обаче трябва да разбере от приходната агенция в чия полза са постъпленията от джоба му.

В някои от съдилищата има такава практика. В решението умишлено не се пише къде отива паричната санкция. Има го едва в изпълнителния лист на НАП. И ако човек не се поинтересува, със сумата, вместо да се подпомага бюджета, което е в полза на всички, се подпомага съдебната власт. Това не е правилно и може да бъде основание за иск за обезщетение до съда в Страсбург, твърди Запрянов. Той се прикача безплатно към други подобни искове.

За това обаче трябва да съществуват две условия – първо, наложената вече административна глоба да се обжалва пред съда и второто – написал до НАП изпълнителен лист да е посочено, че парите от делото трябва да се върнат в бюджета на съда. Ако са отишли в републиканския – няма основание за жалба, конкретизира гражданинът. Но и предупреждава, че ако искът се приеме в Страсбург, решението трябва да се чака поне няколко години. Самият той имал жалба от 2010-а, по която евромагистратите все още не са се произнесли. Но пък към нея можело да се прикачат и други подобни искове от България.

Години ми бяха нужни, за да прозра тази възможност. Споделям я с хората, защото всеки трябва да устоява правата си, мотивира инициативата Запрянов, обещавайки и безплатни консултации на тел. 0876/143 887 от 9 до 16 часа. 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук