Водачът на „БСП за България“ Смиляна Нитова: Със силна икономика за силна социална политика

Коалицията ни е предвидим политически субект и желан партньор, обещанията си ги изпълняваме

Смиляна Нитова е водач на Коалиция „БСП за България“ за 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково в парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. Била е народен представител в 42-ото и 44-тото Народни събрания, доскоро бе изпълнителен директор на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД . Завършила е право в Софийския университет, адвокат от кариерата, многократно избирана в органите на управление на Адвокатска колегия – Хасково, член на Управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

  • Г-жо Нитова, каква предизборна кампания провеждате и какво споделят хората при срещите си с вас по места в региона?

Провеждаме позитивна предизборна кампания, в която посещаваме всички общини в област Хасково. Срещаме се с хората, за да представим платформата на коалиция „БСП за България“ и да чуем проблемите им, за да потърсим решения впоследствие. За повечето общини те са идентични, с малки изключения – липса на работни места, негативни последици в демографско отношение, недостатъчен достъп до питейна вода, проблеми с инфраструктурата.

„БСП за България“ е социалният стълб на управлението

  • Основният слоган на „БСП за България“ е: „За социална и сигурна държава“. Да обясним на хората, какво стои зад него и кои са основните акценти в програмата на коалицията?

Преди всичко ще отбележа, че в излъченото от 47-ото Народно събрание правителство коалиция „БСП за България“ бе социалният стълб. Благодарение на нея се изпълниха много социални ангажименти. В платформата си сме набелязали политики за всички граждани на държавата – за децата и младите хора, за работещите, земеделските производители, за пенсионерите, уязвимите групи, културните дейци и най-вече за икономиката, тъй като без силна икономика не бихме могли да развиваме устойчиви социални политики в необходимия обем.

  • Ще откроите ли основните приоритети?

Да, например, безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, безплатни лекарства на децата до 14-годишна възраст, нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години. За демографския фактор – еднократната помощ при раждане на първо дете да бъде 500 лева,  за второ дете – 1000, за трето – 1500 лева, както и увеличаване на еднократната помощ на майки-студентки от 2880 на 6500 лева, което е сериозен ръст. Ще добавя, че и тази година родителите на първокласниците получиха еднократна помощ от 300 лева, но ние сме заложили тази помощ да бъде увеличена на 350 лева в началото на всяка учебна година.

За бизнеса предвиждаме продължаване на компенсациите за високите цени на тока, предвидили сме такава компенсация и за газа и още – освобождаване от данък на стартиращи компании, за да заработят в условията на инфлация и криза. Ще настояваме за увеличение на минималната работна заплата, която трябва да стане най-малко 850 лева.

В сектора на земеделието възнамеряваме да възстановим напоителните системи, които са крайно необходими за производителите.

За пенсиите се каза достатъчно, но ще припомня, че от 1 октомври средната пенсия става 722 лева, повишава се таванът, увеличават се вдовишките добавки и т. н.

Предвиждаме поне 1% от Брутния вътрешен продукт да бъде заделян за култура.

Ако участваме в управлението, ще предложим създаването на Национален фонд за сближаване на регионите, насочен най-вече към по-изостаналите, към които до голяма степен спада и хасковският. На срещата си в Маджарово например гражданите споделиха, че районът се обезлюдява, няма работа, младите хора си тръгват.

Имаме доказани кадри за реализиране на приоритетите

  • Имате ли увереност, че БСП разполага със силен екип, готов да участва в управлението на страната?

Имаме квалифицирани кадри, които биха могли да реализират заложените в програмата приоритети, както доказахме с участието си в предходното правителство. Имахме четирима министри, които показаха отлични резултати, всеки в своята област. Ще дам пример, че благодарение на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, за краткото 7-месечено участие в кабинета, България от предпоследно място се нареди на първо по икономическо развитие, с 21%, като ръст с 4% бе реализиран и за Брутния вътрешен продукт. Това е голяма крачка за икономическото развитие на страната.

  • Каква е оценката ви за работата и свършеното докато бяхте изпълнителен директор и част от борда на ДКК?

Държавната консолидационна компания има 16 дъщерни дружества, сред които едни от най-големите държавни структури в страната. Когато встъпих като изпълнителен директор, заварихме компанията в незавидно финансово състояние. За краткото време, в което бях начело, оставихме  147 млн. лева оборотни средства, платихме предварително 12 млн. от големия кредит на ДКК към Българската банка за развитие. Изплатихме вътрешен кредит от над 7 млн. лева към дъщерното ни дружество „Ел Би Булгарикум“ за закупуване на две необходими за производството машини. Бяхме на крачка да създадем дружество с международно участие на „Ел Би Булгарикум“ с Япония и да навлезем на японския пазар. Платихме 21 млн. лева дивидент към държавата. Накрая оставихме 46 млн. лева касова наличност в дружествата. Така че, числата са показател и оценка за работата ни.

Оптимист съм за съставяне на редовно правителство, крайно необходимо е

  • Оптимист ли сте, че след вота на 2 октомври тази година ще може да се създаде стабилно правителство, което да изведе страната от развиващите се в много сектори кризи?

Оптимист съм и смятам, че гражданите ще подходят отговорно със своя вот, за да могат политическите сили да сформират правителство. Това е крайно необходимо, защото идва зима и справянето с кризите и инфлацията ще се затрудни неимоверно, ако няма стабилен редовен кабинет.

  • Доверието на гражданите в политиците пада постоянно. Обществото ни се разделя по много теми. Вярвате ли, че можем да се обединим за добра кауза?

Не само вярвам, но е крайно наложително ние, българите, да се обединим за добри каузи, които да бъдат изцяло в национален интерес и в интерес на българската държава. Основни приоритети са икономическо развитие, създаване на по-добър живот на гражданите, стабилност в международните отношения…

  • Как ще убедите хората, че БСП предлага алтернатива, която си заслужава да бъде избрана?

С участието си в предходното правителство коалиция „БСП за България“ доказа, че е тази политическа сила, която изпълнява обещанията си и заслужава доверието на гражданите. БСП е предвидим политически субект и желан партньор. Гласувайки с № 28 в бюлетината, избирателят знае какво предлагаме и какво да очаква, защото обещанията ни са изпълними.

  • Посланието ви към избирателите…

Уважаеми граждани, важно е всеки от вас да даде своя вот на 2 октомври, защото по този начин ще повлияе на политиките, които ще се реализират в българската държава. Призовавам ви да гласувате не само със сърце, но и с разум – с номер 28 за коалиция „БСП за България“!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук