Внучката на Аспарух Лешников в Хасково: „Ако това е България, аз съм щастлива, че съм българка“.

„Ако това е България, аз съм щастлива, че съм българка!“ Това сподели, трогната от топлото отношение към нея внучката на легендарния Аспарух Лешников – Джесика Лешников, при посещението си в Хасково. Също, че никога не е виждала дядо си, но чувства връзката с него от много малка. А още като дете й казвали, че е наследила неговия кадифен глас. 

Джесика Лешников за първи път посети родния град на дядо си и за първи път пя пред българска публика. Именно най-близката родственица на Ари постави началото на дните, с които Хасково отбелязва 125 години от рождението на именития български тенор.

Празниците на Ари се организират от Община Хасково, Институт за исторически изследвания на БАН, Посолство на ФРГ в България и РИМ-Хасково.

Официални лица и ценители на творчеството на Аспарух Лешников поставиха цветя пред паметника на певеца. Във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ беше открита изложба „Рицарят на горното ФА“, а кулминацията на вечерта беше концертът на Джесика Лешников. Тя изпълни за първи път песни от репертоара на дядо си на български език.

„Когато говорим за Аспарух Лешников, ние не говорим само за ювелирна музика. Говорим за  космополитна личност, която въпреки превратностите, войните и смяната на държавните управления, успява да изгради име и музикална кариера на световно ниво. Лично аз определям живота, творчеството и мисията на Аспарух Лешников като епоха“, каза при откриването на Дните на Аспарух Лешников заместник-кметът Мария Вълчева.

Аспарух Лешников е почетен гражданин на Хасково, с решение на Общински съвет от 2017 година. Тази вечер председателят на местния парламент Таня Захариева връчи почетното отличие и удостоверението за него на Джесика Лешников.

Внучката на Аспарух Лешников ще остане в Хасково през следващите два дни и ще награди победители на конкурса „С песните на Ари“ на гала-концертът в неделя вечерта в Образцово Народно Читалище „Заря“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук