ВНИМАТЕЛНО В ЖЕГИТЕ. КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

контакти

В разгара на лятото жегите са най-опасни. Слънцето удря с най-голяма сила и трябва да се внимава. От средата на юли температурите са страшно високи. През август ще бъде същото, прогнозират синоптици. Най-важно е да се избягва излизането на открити пространства. Лекарите съветват да се стои на сянка, да се излиза в ранните часове или вечер и да се ограничат физическите натоварвания. От изключително значение е хидратацията на организма. Необходимо е да се изпиват минимум по 2,5 литра течности на ден. За предпочитане вода, без газирани напитки, да се избягва алкохола. Хората със сърдечно-съдови проблеми трябва задължително да носят шапки. Те са препоръчителни за възрастните хора и децата.  В облеклото е хубаво да се заложи на светлите цветове, защото те отразяват слънчевите лъчи, а не ги поглъщат като тъмните. Желателно е да се закусва сутрин, като се набляга повече на плодове и зеленчуци, за сметка на мазните храни. При усетен дискомфорт трябва да се напръска тялото с вода, а главата да се остави в по-ниско положение. Жегите водят до допълнително понижаване на кръвното налягане. Хората с такова трябва да внимават. Това се отнася и за тези с високо, защото може да се стигне до допълнителен риск за здравето. При съмнения от топлинен удар трябва да се потърси медицинска помощ. Той се характеризира с голяма жажда, главоболие и повдигане.

Противно на очакванията за прохлада със студените напитки, за предпочитане е да се пият топли и дори горещи. Това е така, защото ледените удоволствия могат да се окажат опасни за организма и да доведат до прерязване, образно казано. Топлите напитки имат обратен ефект – водят до охлаждане на тялото. Това е основна причина хората в пустинята, например, да пият предимно чай, но не студен. 

Снимка от energyonline.bg Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук