ВНИМАНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПОСТА, СЛЕД НЕГО – СЪЩО

newbeautyРешилите да постят трябва да внимават за здравето си, съветват специалисти. От началото на седмицата започна най-дългия и суров пост – Великият, който продължава до Великден. След приключването му също трябва да се внимава, защото захранването трябва да бъде постепенно.

Постът не е само въздържание от определен тип храни. Много е важно разрешените за консумация да се комбинират правилно. На такова въздържание не трябва да се подлагат бременни, деца, болни и хора на преклонна възраст. Ограничаването, само до продукти, които земята е произвела, както е при Великия пост, води до рискове за здравето, защото организмът се стреми да покрие липсите. Той започва да гори запасите, което може да предизвика проблеми с имунната система.

Независимо на какъв хранителен режим е човек, известен факт е, че закуската трябва да бъде задължителна, следвана от обяда. Обикновено, след закуска започва активната част на деня и храната се усвоява цялостно. Категорична грешка е, когато човек се нахрани обилно късно вечер, след което легне да спи. Тогава част от поетата храна остава непреработена и вместо полза, нанася вреди. Известна е сентенцията: закуската изяж сам, обяда сподели с приятели, вечерята дай на враговете си.

Следващият важен момент, около постите, настъпва, когато те приключат. За да се избегнат здравословни проблеми, захранването трябва да бъде постепенно. Важно е, защото по време на постите са били изключени животинските и почти всички белтъчни храни. Ензимите, които отговарят за разграждането на тези продукти, не работят. Затова не се препоръчва веднага да се нахвърлим на богато меню. Освен дискомфорт, може да възникне и възпаление. Добре е да се започне с риба, каквато, по време на Великденския пост, е разрешена на Благовещение и Цветница.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук