ВНАСЯТ В ОБС ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ

контакти

Да бъде приета декларация за коригиране заплатите на народните представители иска председателят на ОбС Стефан Димитров. Той внася докладна, която да бъде разгледана от съветниците. В нея настоява възнагражденията на депутатите да се изчисляват на база средната работна заплата за региона от който са избрани. До сега, както се казва в записката, те вземат три средномесечни заплати, изчислени за страната. Средствата се преизчисляват всяко тримесечие, като за основа се взема предходното.

На база тези изчисления, народните представители получават месечни възнаграждения  равни на четирицифрени суми. Това буди народното недоволство, казва в докладната Стефан Димитров. Според него, хората смятат, че народните избраници, получавайки високи доходи, забравят за ангажиментите си. Това води до ескалиране на напрежението, наскоро довело до протести, накарали правителството да подаде оставка. Приемането на декларацията той вижда като стимул всеки депутат да се запознае с проблемите на съответния регион и лично да се ангажира с тяхното решаване. Посочва, че това не е прецедент. Такава е била практиката в Европейския парламент до 2009 г.

Ако ОбС приеме декларацията, тя ще бъде изпратена до Народно събрание, Министерски съвет, Националното сдружение на общините и до Националната асоциация на председателите на общински съвети. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук