Влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни

От днес влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Регламентът ще важи за всички държави-членки на Европейския съюз и засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни. Новите правила обаче предизвикаха и редица въпроси за тяхното прилагане. Темата коментираха в студиото на „Денят започва“ по БНТ юристи и специалисти.

С влизането в сила на новия регламент се очаква да сме защитени от злоупотреби. Възниква въпросът с ползването на социалните мрежи в полза на работния или учебния процес.

Занапред ще е необходима буферна зона около месец, за да не се окажем в опасна ситуация. До момента доста хаотично се използват всички социални мрежи без никакво съгласие, коментира Диян Стаматов, бивш зам.-министър на образованието.

В детските градини ще се изисква изрично съгласие на родителите, за публикуване на снимки в социалните мрежи.

Няма нормативна база, която да определя какво да се публикува във Фейсбук страницата на детската градина, заяви Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни.

Юристите са притеснени, че регламентът е насочен предимно към санкциите.

Втората или третата разпоредба дефинира санкция от 10000 – 20000 евро. Без да се уточнява дали са настъпили неблагоприятни последици, акцентира адвокат Бистра Спасова.

От своя страна фотографи и журналисти са притеснени какво следва за тях от тези правила.

Настояваме да се уточнят параметрите, за да можем да си вършим работата, каза фотографът Евгени Димитров.

Идеята на новия регламент е да ни защити.

В крайна сметка, по-голямата част от информацията се обработва онлайн. Първото, което всеки потребител трябва да направи, е да разбере какви са неговите права и как да ги упражни. И Гугъл, и Фейсбук направиха стъпки в тази посока, обясни Борис Гончаров, специалист по киберсигурност.

Срокът за общественото обсъждане на новите правила изтича в края на този месец, посочва БНТ. Допълнителни подробности, вижте във видеото – тук.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук