Влезе в сила присъдата на бивш началник на Митница Свиленград

контакти

Окончателно влезе в сила присъдата на бившия началник на Митница Свиленград Тодор Караиванов.

Това е станало на 29 декември 2023 г., съобщават днес от Окръжен съд – Хасково.

Подсъдимият е признат за виновен, че в периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г. в Свиленград поискал и приел парични суми от двама в различни валути, в общ размер на 600 евро и 1600 лв., за да извърши или да не извърши действия по служба.

Тодор Караиванов

Той е осъден на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 4 години, при първоначален „общ“ режим, „Глоба“ в размер на 5000 лева и „Лишаване от право да заема длъжност в държавната администрация“ за срок от 6 години.

Впоследствие с решение на Върховен касационен съд размерът на наказанието „Лишаване от свобода“ на подсъдимия е намален от 4 години на 3 години и на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на същото е отложено за изпитателен срок от 5 години, а наказанието „Лишаване от право да заема длъжност в държавната администрация“ е намалено от 6 на 5 години.

Окръжният съд призна подсъдимия за виновен и по второто му повдигнато обвинение. То е за това, че на 28.01.2015 г. в Свиленград използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага – 10 000 евро. Поради това му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години. С решение на Апелативен съд – Пловдив наказателното производство за това престъпление е прекратено заради изтекла абсолютна давност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук