ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ ДЕЛЯТ С ПЕТЛЬО ВТОРИ ФЕВРУАРИ

Втори февруари се чества като Световен ден на влажните зони. На тази дата, по стар стил, народът отбелязва и Петльовден. Празникът, по своя характер, е мъжки, свързан най-вече с мъжките рожби. По традиция, на места в България хората разхождат из улиците петел, след което го сготвят. На трапезата се канят съседи и приятели и се раздават дарове.

Петелът възвестява изгрева на Слънцето. В християнската традиция това е символ на възраждащия се живот, която на 2 февруари се обогатява и от още един голям празник – Сретение Господне. Преданието разказва, че на този ден Дева Мария донесла Младенеца в йерусалимския храм. Тогава се навършили 40 дни от рождението на Исус Христос, когато според религиозния закон, всяко първородно, от мъжки пол, трябвало да бъде посвещавано или представяно на Бога.

Световният ден на влажните зони е първият празник за годината от екологичния календар. Традиционно той се отбелязва с тематични занимания, изложби презентации и други екоинициативи.

Темата за 2016 г. е: „Влажните зони и нашето бъдеще – устойчив поминък“, информират от Регионална инспекция по околна среда и води“ /РИОСВ/ Хасково. По този повод се организира фотоконкурс, за младежи от 15 до 24 години. За участие трябва да направите снимка на влажна зона, в периода 2 февруари – 2 март 2016 г. Повече подробности – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук