Владимир Пенев и Стефан Чурчулиев вдъхват нов живот на уникален стенопис

Паното ще бъде същото, но надградено. Творците продължават духа на Петко Чурчулиев

контакти

Нов живот на уникалния стенопис във фоайето на основно ремонтирания наскоро културен дом „Химик“ в Димитровград вдъхват художниците Владимир Пенев и Стефан Чурчулиев.

Паното е сътворено през 1983 г. от Владимир Пенев – син на поета Пеньо Пенев, както и от Петко Чурчулиев, баща на Стефан Чурчулиев. Имената на Петко Чурчулиев и Владимир Пенев, като автори, както и годината на създаване, са изписани в долния ляв ъгъл на произведението на изкуството. Сега творческият си отпечатък оставя и Стефан Чурчулиев.

По молба на кмета на общината Иво Димов, решихме да върнем стенописа към нов живот. Не искам да кажа „реставрираме“, защото просто продължаваме живота му. Състоянието беше отчайващо, понеже сградата бе занемарена преди ремонта, припомни Стефан Чурчулиев.

На стенописа има десет музи, които носят плодове, музикални инструменти, книги… и се покланят пред празния трон, където може да седне всеки един зрител, стига да има отговорността и силата да се поклони. Винаги въпросът е защо е празен този стол или този трон. Това е идеята. Този стол е център на композицията. Там ще седне образованият, интелигентният зрител. Този, който потребява изкуство. Там е неговото място. Това беше и първоначалната идея, когато започнахме с бащата на Стефан Чурчулиев – Петко Чурчулиев, през 1983 г., сподели Владимир Пенев.

Както спомена Стефан Чурчулиев, това не е реставрация, това е продължаване на духа на тази идея, особено актуална в момента в това бездуховно общество, в което се оказа, че живеем от много години. Всеки по различен начин го осъзнава, но тук са музите, които може да се ползват за пътека, по която да се тръгне. Посоката е вярна, остава и пътеката да ни изведе там, където трябва, продължи Владимир Пенев.

Той добави, че първоначалната идея е била дълго обмисляна, не спонтанно решение. Минали най-различни варианти, с повече, с по-малко фигури… Със сегашната работа, подчерта той, се продължава духът на Петко Чурчулиев, чието име носи художествената галерия в Димитровград.

За мен е изключителна радост и чест, че след толкова години със сина му Стефан Чурчулиев ние довършваме това нещо, сподели още Владимир Пенев, като водещ и автор на проекта.

До момента направихме почистване и подготвихме цялата основа наново. Имаше много повреди. Сега ще отстраняваме дефекти, ще ретушираме и може би ще има нов прочит, като живопис. Опитваме се хем да го направим същия, но да бъде надграден. Нови елементи няма да има, но ще има ново излъчване. Без да правим драстична промяна, ще въздейства по различен начин, заяви Стефан Чурчулиев.

Творците започнаха работа в началото на седмицата. Към момента не се знае колко време ще продължи тя. Изненадите са всеки ден. Мисли се сантиметър по сантиметър как точно да се подходи, обясняват художниците. Използваната техника при сътворяването на стенописа е казеинова темпера. Традицията се спазва и сега, но се използват по-съвременни материали.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук